Škola internetu pro třetí generaci

Termín:01.10.2003 - 31.12.2004

Realizátor:Tento projekt navazuje na projekt realizovaný v obcích Hrádek nad Nisou, Jablonné v Podještědí a Chr

Web: www.skolainternetu.cz

V rámci projektu byly vybrány 3 spolupracující obce - Hrádek nad Nisou, Jablonné v Podještědí a Chrastava, ve kterých byl proškolen tým 25ti seniorů/školitelů. Ti v současné době pracují jako lokální poradci v práci s PC a internetem.

Během první fáze vzdělávacího projektu (říjen - prosinec 2003) získali senioři / lokální školitelé základní znalosti pro využívání internetu, během druhé fáze projektu (leden - listopad 2004) byla seniorům poskytována technická asistence - prezentace konkrétního využití PC a internetu s cílem naučit seniory s pomocí lokálních školitelů využívat získaných poznatků a informací v každodenním životě.

Dále byla zpracována příručka základů práce s PC a internetem, ve které jsou vysvětleny základní pojmy, informace, postupy a metody práce s internetem. V lednu 2004 byla ve třech obcích zřízena internetová centra, kam měli senioři bezproblémový přístup. Řada pravidelných "Dnů vzdělávání" seniorů ve vybraných obcích ve spolupráci s Kluby seniorů a obcemi se konala jednou týdně, vždy v pátek po dobu 10ti měsíců a byla organizována ve spolupráci s vyškolenými seniory/multiplikátory. V květnu 2004 bylo zorganizováno mezinárodní setkání seniorů s cílem iniciovat výměnu informací, poznatků a zkušeností a propojit existující organizace, které se v regionu prací se seniory zabývají.