Zaparkujte auto a jděte dál pěšky

„Zaparkujte auto a jděte dál pěšky,“ takovou radu dostala  v úterý 27. dubna na zámku Sychrov více než stovka seniorů z Čech, Německa a Polska.  Miroslav Těšina z Podralského nadačního fondu jim na v pořadí již dvanáctém Mezinárodním dni seniorů dokazoval na základě vlastních zkušeností  aktivního turisty, že člověk může být fit i v důchodovém věku. „Je spousta příležitostí jak mít dobrý pocit z vlastní užitečnosti, nabízí se při opravách památek, opuštěných budov, značení turistických cest, budování stezek atd. Já to všechno dělám a cítím se skvěle,“ tvrdí Těšina.

Cílem jednodenního projektu „Mezinárodní den seniorů 2010“ bylo ukázat cestu k aktivnímu stáří. Při letošním setkání získali například senioři informace o kurzech, které pro lidi starších padesáti let Univerzita třetího věku Technické univerzity v Liberci. „V nabídce je více než 40 kurzů. Největší zájem je o počítače, jazyky a psychologii,“ uvedla Jitka Pacltová z Centra celoživotního vzdělávání Technické univerzity v Liberci.

Cenné rady, jak zvládat složité životní situace nastínil z hlediska své advokátní praxe Ladislav Šik. Varoval účastníky například před podpisy pro ně nevýhodných, zejména spotřebitelských smluv, které nabízejí různí dealeři.. Jejich součástí bývají často nebezpečné doložky psané malinkými písmeny a znemožňující hledat pomoc u soudního řízení. „Nedoporučuji například, aby se zbavovali svého majetku ve prospěch dospělých dětí, které je potom často nechají na holičkách. Pokud někomu půjčují peníze, tak jedině na základě písemné smlouvy a také aby se nenechali vyštvat z bytu, na který jsou zvyklí. Zkrátka je přesvědčuji, že být starý, znamená starat se také o sebe“,“ řekl Šik.

Významným cílem setkání seniorů tří zemí je posílení spolupráce seniorů a seniorských organizací Euroregionu Nisa. K tomu má přispět mimo jiné také fotografická soutěž pro seniory na téma: „Tak pestrý je náš svět“. Vyhlásil ji primátor města Auerbach Manfred Deckert, který zároveň pozval seniory na zářijové tradiční Saské dožínkové slavnosti. Ke vzájemnému poznání přispívá také poutnictví a spirituální turistika.  Zajímavé typy i rady, jak pracovat s vnitřní energií, pečovat o tělo i ducha dostali senioři od cestovatele, horolezce a vedoucího výprav Jan Bíma.

Názor účastníka: Vlasta Kafková 86 let, Klub důchodců Kamenický Šenov:  Velmi si vážím cenných a praktických rad z advokátní praxe. Zcela nové a velmi inspirující pro mě i mé přátele byly informace o spirituální turistice. Vůbec jsme nevěděli, že je tady nějaká svatojakubská cesta a určitě ji půjdeme prozkoumat. Velmi nás dojalo milé a lidské zacházení ze strany organizátorů. Víte, toho se nám někdy nedostává ani v rodinách.“

Projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA.

 

« Zpět na novinky29.04.2010,
zdroj: PhDr. Jaroslava Kočárková