Ve dnech 7. – 9. prosince 2022 se v Polsku konaly třídenní kulinářské workshopy v rámci projektu: „GASTRONOMICKÉ VÝZVY NA POLSKO-ČESKÉM POHRANICI“ spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci INTERREG V-A Program spolupráce Česká republika-Polsko 2014-2020.
Po příjezdu studentů z České republiky začaly přípravy na úkoly v Kulinářském studiu v Jelení Hoře. Praktické workshopy a ochutnávky vedl pan Michał Matuszewski.
Studenti připravili:
- Ječnou polévku s houbami z Bory Dolnośląskie
- Knedlíky se švestkami
Po příjezdu do hotelu, ubytování účastníků z České republiky a společném obědě se studenti zapojili do terénní hry, při které hledali starý recept na regionální jídlo.
Druhý den proběhly praktické workshopy.
Studenti připravili:
- Hovězí rolády v houbové omáčce a smažené brambory
- Sýrové palačinky s medem a ovocem.
Po společném obědě v hotelu Mercure začaly přednášky:
Část I "Přednáška o snídani světa a kulinářské / gastronomické turistice - kulturní a kulinářské dědictví, regionální produkty, potenciální příjemce, kulinářský cestovní ruch ve světě." Dietoložka Magdalena Otto, MA.
Část II "Přednáška o snídani světa a kulinářské / gastronomické turistice - kulturní a kulinářské dědictví, regionální produkty, potenciální příjemce, kulinářský cestovní ruch ve světě." Dietoložka Magdalena Otto, MA.
Poslední den se mládež zúčastnila cukrářských dílen zdobení perníčků královskou polevou - v "Karczma Gniewków" - v Łomici.
Po obědě a návštěvě krajinného parku "Chrám Athény" v Bukowiec a parku "Čelisti velryby" v Mysłakowicích.