Ve dnech 05.-07.10.2022 se v se v rámci projektu "Výzvy gastronomie v polsko-českém pohraničí" uskutečnil čtvrtý workshop v Jelení Hoře pro studenty škol HANDLÓWKA z Jelení Hory a HOREGAS Trutnov, pobočka Teplice nad Metují.
Studenti pracovali v Kulinárním studiu pod dohledem známého šéfkuchaře pana Michala Matuszewského.
První den studenti připravovali bramborové noky „kopýtka“ s vepřovou panenkou sous vide v houbové omáčce. Odpoledne po obědě si studenti během terénní hry si prohlédli zámek a panství v Łomnici.
Druhý den proběhla další část workshopu – studenti připravovali „kašoto“ (kroupová verze rizota) s liškami a rajčaty, jako dezert jablka pečená pod drobenkou s vanilkovou zmrzlinou. Odpoledne druhého dne workshopu proběhla přednáška na téma: " Snídaně světa a kulinářská /gastronomická turistika - kulturní a kulinářské dědictví, regionální produkty, kulinářská turistika ve světě", kterou vedla paní Magdalena Otto, dietoložka. Na závěr přednášky si dobrovolníci mohli nechat provést analýzu složení těla. Studenti také zdolali místní kopec Krzywousty, na kterém se nachází rozhledna „Hříbek“.
Třetí den navštívili regionální firmu na výrobu mléčných výrobků v Łomnici - především kozích, ovčích a kravských sýrů. Seznámili se s více než dvacetiletou historií rodinného podniku. Na vlastní oči viděli, jak vypadá výroba a sýrů. Na závěr si studenti připravili sýrovou tabuli.