Ve dnech 16.-18.03.2022 se v rámci projektu "Výzvy gastronomie v polsko-českém pohraničí" uskutečnil v Trutnově třídenní cukrářský workshop.
Po příjezdu do Trutnova se polská skupina ubytovala v hotelu "Adam" a po obědě zahájila česko-polská skupina cukrářský workshop pod vedením lektorky paní Andrey Pichové. Tématem bylo: "Odpalované těsto v tradiční i moderní verzi."
Účastníci se naučili připravovat odpalované těsto, krém a zdobit pečivo různými způsoby. Měli také možnost ochutnat své cukrářské výrobky. Studenti pracovali v polsko-českých skupinách, aby jejich integrace byla co nejintenzivnější. Během všech aktivit se studenti chovali a spolupracovali příkladně. Po workshopu se polská skupina vydala na večeři a poté na procházku po historickém centru Trutnova.
Druhý den proběhla ve školní cukrárně druhá část cukrářského workshopu, jehož tématem bylo: " Modelované výrobky - zdobení mandlovou hmotou, květinová výzdoba Cup cake ("cupcakes"). Účastníci opět plnili úkoly a pracovali společně v polsko-českých skupinách. Po obědě se polská skupina vydala na poznávací výlet do Janských Lázní na stezku Od kořenů ke korunám stromů. Po návratu a večeři se konaly integrační hry a aktivity.
Třetí den workshopu se uskutečnila odborně-poznávací exkurze do firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o., která v Miletíně vyrábí známé Hořické trubičky - regionální produkt. Studenti se seznámili s historií společnosti i s výrobním procesem. Všichni měli možnost si sami vyrobit trubičku s medem, skořicí, ořechy a vanilkou podle tradičního receptu z roku 1812, který vymyslel kuchař pro Napoleona Bonaparta. Následovala návštěva cukrárny v Miletíně, která vyrábí tradiční perník Miletínské modlitbičky - rovněž regionální produkt. O historii tohoto regionálního výrobku a firmy nám vyprávěl jeden z potomků rodu zakladatele Karel Jaromír Erben.
Atmosféra workshopu byla velice přátelská a účastníci byli velmi spokojeni s kontakty s kolegy z Polska.