3. PL WORKSHOP JELENIA GÓRA

Ve dnech 25.-27.05.2022 se v se v rámci projektu "Výzvy gastronomie v polsko-českém pohraničí" uskutečnil třetí workshop v Jelení Hoře pro studenty škol HANDLÓWKA z Jelení Hory a HOREGAS Trutnov, pobočka Teplice nad Metují.

 

Studenti pracovali v Kulinárním studiu pod dohledem známého šéfkuchaře pana Michala Matuszewského.

 

První den připravili ruské pirohy – s náplní z vařených brambor a tvarohu, dále pak pirohy s jahodami. Odpoledne byla pro studenty připravena terénní hra, která se konala na nádvoří zámku Łomnica. Studenti našli starý recept na regionální pokrm. Jednalo se o jeden z nejtradičnějších krkonošských pokrmů - "Karkonoski Żur" žurek (velmi se podobá krkonošskému kyselu).

 

Druhý den proběhla další část workshopu – studenti připravovali vepřové kotlety na staropolský způsob s mladým zelím a koprem a pečenou bramboru s tvarohem ochuceným bylinkami. Odpoledne druhého dne workshopu proběhla přednáška dietoložky paní Magdaleny Otto, dietoložka. Na závěr přednášky si dobrovolníci mohli nechat provést analýzu složení těla.

 

Třetí den navštívili regionální firmu na výrobu mléčných výrobků v Łomnici - především kozích, ovčích a kravských sýrů. Seznámili se s více než dvacetiletou historií rodinného podniku. Na vlastní oči viděli, jak vypadá výroba a sýrů. Na závěr si studenti připravili sýrovou tabuli, vítězné sýrové prkénko bylo podáváno na setkání se zástupci kraje následujícího dne.

 

« Zpět na novinky28.05.2022,