Ve dnech 23.-25.02.2022 se v se v rámci projektu "Výzvy gastronomie v polsko-českém pohraničí" uskutečnil první workshop v Jelení Hoře pro studenty škol HANDLÓWKA z Jelení Hory a HOREGAS Trutnov, pobočka Teplice nad Metují.
Vaření na workshopu probíhalo v kulinárním studiu pod dohledem známého šéfkuchaře pana Michala Matuszewského. První den studenti připravovali čistý červený boršč na kvásku ze žitného chleba, pšeničnou kutii s ořechy a regionálním medem z Chrośnice. Druhý den pekli pstruha ze Staniszowa se zeleninou v pergamenu a na dezert si připravili makovec z křehkého kynutého těsta.
Odpoledne prvního dne proběhla terénní hra, která se konala na nádvoří zámku Łomnica. Studenti našli starý recept na regionální pokrm, který museli třetí den sami připravit. Jednalo se o jeden z nejtradičnějších krkonošských pokrmů - "Karkonoski Żur" žurek (velmi se podobá krkonošskému kyselu).
Odpoledne druhého dne workshopu bylo obohaceno přednáškou na téma: " Snídaně světa a kulinářská /gastronomická turistika - kulturní a kulinářské dědictví, regionální produkty, kulinářská turistika ve světě", kterou vedla paní Magdalena Otto, dietoložka. Na závěr přednášky si dobrovolníci mohli nechat provést analýzu složení těla.
Třetí den si studenti uvařili v „bojových“ podmínkách "Karkonoski Żur" žurek – měli „bohatší“ variantu s uzeným masem. Po návratu do Jelení Hory jsme s laskavým svolením ředitelky školy a za doprovodu polské spolupracující paní učitelky Anny Reizer, navštívili prostory spolupracující školy, kde se studenti z Čech podívali, v jakém prostředí pracují jejich kolegové z Polska. Před odjezdem se mohla česká výprava posilnit tradičními pokrmy, které se připravují na Tučný čtvrtek - tradiční polské faworky.